Omscholen, het kan veel voor je betekenen
De arbeidsmarkt staat nooit stil. Hij verandert continu. Zo kan het ineens zo zijn dat je beroep of opleiding niet meer aansluit bij de vraag op de arbeidsmarkt. Je kunt werkloos raken en moeite hebben met het vinden van een nieuwe baan. Hierbij kan omscholen een goede oplossing zijn, maar wat kan het voor je betekenen?
Omscholen, wat is het?
Omscholen houdt in dat je gaat leren voor een ander beroep. Er zijn naar bepaalde banen veel vraag en door je om te scholen zul je beter aansluiten bij deze vraag op de arbeidsmarkt. Dit is zeker aantrekkelijk als je ineens werkloos raakt. Je gaat dan studeren voor een baan in een ander vakgebied, waardoor de kans op een nieuwe baan toeneemt.
Daarnaast is er ook bijscholing. Dit houdt in dat je je vakkennis gaat opfrissen of gaat uitbreiden door middel van een training of cursus. Dit kun je helpen om door te groeien binnen je vakgebied en je baan.
Hulp krijgen
Het nadenken over omscholen komt vaak op het moment dat je werkloos raakt. Vaak kom je dan bij het UWV terecht en krijg je een WW-uitkering. Het UWV bied je een werkadviseur aan. Deze helpt je bij het vinden van een nieuwe baan. Mocht dit niet lukken bespreek je met je werkadviseur welke mogelijkheden er zijn voor omscholing. Dit kan in sommige gevallen op kosten van het UWV. Na deze omscholing kun je weer terug de arbeidsmarkt op.
Voordelen van omscholing
De keuze die je toen der tijd hebt gemaakt voor een bepaalde opleiding en baan, sluit een paar jaar later misschien niet meer aan op je huidige interesses. Door je te laten omscholen kun je gaan doen wat je echt leuk vindt. Je kunt je persoonlijk gaan ontwikkelen en je kennis bijschaven of uitbreiden. Dit geeft je weer nieuwe uitdagingen en kansen in je toekomst.
Nadelen van omscholing
Omscholing kost veel van je eigen tijd en motivatie. Je levert in op je vrije tijd om een opleiding of training te kunnen afronden. Dit is voor veel mensen een moeilijke overstap omdat ze niet meer gewend zijn om een studie te volgen. Ook houdt het veel mensen tegen dat ze weer onderaan de ladder beginnen als junior. Dit betekent vaak dat ze er op achteruit gaan met hun voorgaande salaris.